Høysesongen 2019 er på hell og vinteren er rett rundt hjørnet. Hva med solcellene? Vi gir deg en guide til hva som er nyttig å vite, både før og etter du har installert solcelleanlegget.  

Visste du at solceller trives godt i vårt kjølige nordiske klima? Faktisk så er kaldt klima optimalt! Selv om vi ikke har så mange soltimer i Norge om vinteren, er soltimene effektive når sola først er oppe.

La oss gjøre en kortfattet versjon av en nokså komplisert teknologi: Temperaturen utenfor påvirker ikke mengden sollys et solcellepanel mottar, men påvirker derimot hvor mye kraft som produseres inne i solcellene.

Når panelene blir varme, skaper de mindre energi - selv med samme mengde dagslys. Temperaturen har stor påvirkning på spenningen. Litt forenklet mener vi kraften som skyver elektronene i panelet. Spenningen øker når det er kaldt og det gjør at cellene blir mer effektive. Dermed omgjør solcellepaneler mer energi fra solen når det er kaldt ute.

Hva med snø?

Snødager er gøy for barna, men hva med panelene? Vi får ofte spørsmål om hva som skjer under snødekte forhold.

  1. Noe sollys vil slippe til gjennom et lett lag med snø. Når solen skinner på snødekte mørke (sorte/blå) solcellepaneler vil de varmes opp, og snøen vil begynne å smelte.
  2. Solcellepanelenes overflate av glass er glattere enn mange taktekker. Som regel monteres panelene i flukt med takets vinkel og snøen sklir dermed lettere av panelene enn taket ellers.
  3. Dersom snødekket er tykt kan man forvente at anlegget ikke produserer noe særlig. Da må man bare smøre seg med litt tålmodighet.

Snøen reflekterer også

På kalde, klare dager når det ligger et snøteppe på omgivelsene rundt, reflekteres ekstra lys på panelene - nesten som et speil. Denne såkalte albedoeffekten gjør det mulig for paneler å produsere litt mer strøm i kulden.

Premiumpaneler på en klar vinterdag (Foto: Privat/Otovo-kunde)


Hva med vedlikehold om vinteren?

Etter et stort snøfall kan det være fristende å fjerne snøen for å opprettholde produksjonen. Solcellepanelene skal aldri gås på, da dette kan lage skader i panelene som er vanskelig å se med det blotte øyet. Vær også obs på at paneler er ekstremt glatte og det kan være farlig om du sklir. Vi vil ha deg helskinnet så det beste er å oppholde seg på bakken. Snøen vil smelte så snart sola skinner og dersom panelene er dekket av snø over en lengre periode må du ikke fortvile, den største produksjonen har du uansett mellom mars og oktober.

Hvis du absolutt må fjerne snø må du være forsiktig med spader og skarpe gjenstander som kan skade panelet. Det anbefales å bruke en myk kost.

Husk på sikkerheten hvis du absolutt må opp på taket:

  • Skru først av anlegget med bryteren på vekselretteren
  • Ta så sikringen på kursen til  solcelleanlegget
  • Sørg for trygg og sikker adkomst til taket
  • Bruk festesele mens du oppholder deg på taket
  • Ikke gå på panelene

Når du er ferdig skrur du først på sikringen til solcelleanlegget igjen, deretter  bryteren på inverteren.  

Egenkomponert teleskopkost for snørydding på solcellepaneler (Foto: Privat)

Ikke vent med å bestille

For deg som sitter på gjerdet og vurderer solceller tipser vi om at den beste tiden å bestille solcelleanlegg er nå, før høysesongen starter! Husk at fra bestilling er det ventetid på leveranse hos alle leverandører og ventetiden er enda lengre ved  bestilling på våren. Installasjonene  som ikke kommer opp på grunn av snø nå blir prioritert på nyåret og det kan medføre forsinkelser. Vi installerer på spreng så lenge været tillater det, da.  Deretter skal anlegget ferdigmeldes og godkjennes av netteier før det er klart til drift. Mange har fått med seg at Enova reduserer støtten fra 1. april 2020, så vi tipser om at det er lurt å bestille i god tid.

Bestill ditt solcelleanlegg nå og reserver en plass i installasjonskøen!  www.otovo.no