Solcellesesongen 2019 er på hell, og vi tar en prat med en kunde som fikk seg solceller i år. Hvordan har det vært å kjøpe og få installert solcellene? Hvordan har det vært å lage sin egen strøm?

Telemarkingen Anders Orlien fikk installert et solcelleanlegg fra Otovo i mai 2019. Han gikk for 45 svarte premium-paneler med en samlet systemstørrelse på 13,05 kWp, som dekker omtrent 77 kvadratmeter av taket.

Solcelleanlegget estimeres å produsere 13.000 kWh/år.

Nå har du hatt solceller siden slutten av mai. Syns du leveransen har stått til forventningene?

- Ja jeg er veldig fornøyd med hele leveransen og alt har gått veldig bra. Anlegget ser også  pent ut og jeg har ikke hatt noen negative overraskelser underveis.

Hvordan var opplevelsen med Otovo som leverandør av solceller?

- Ting gikk smertefritt og var utrolig enkelt med dere. Har ikke noe å klage på.  

Så flott, om du har noe å peke på så tar jeg gjerne tilbakemeldingen!

- Om jeg absolutt skal peke på en ting kunne plassering av inverter vært kommunisert tidligere. Jeg måtte ta stilling til om den skulle plasseres inne eller ute og jeg hadde ikke peiling på hva som var best. Vi endte opp med å plassere den innvendig og tror det er greit med tanke på temperatursvingninger. Ellers har flyten og kommunikasjon vært bra.

Inverteren er en boks på størrelse med en håndbagasje-koffert som omformer likestrømmen fra solcellepanelene på taket til vekselstrøm som skal inn i sikringsskapet.

Hvordan gikk prosessen med å søke Enova om støtten du har krav på?

- Det var utrolig enkelt, smidig fra Otovo sin side og Enova. Dere har jo laget en guide som var lett å følge, og pengene kom inn på konto bare noen dager etter at jeg sendte avgårde søknaden.

Anders hadde krav på 26.300 kroner i solcellestøtte fra Enova. I dag får man mellom 10.000 kroner og 28.750 kroner avhengig av størrelsen på anlegget. Fra 1. april 2020 justeres støtten til maks 26.250 kroner.

Du har jo hatt panelene gjennom sommeren - månedene med flest soltimer - hvordan har det gått med produksjonen?

- Anlegget produserer bra! Nå er jeg usikker på hvor mye det faktisk burde være per måned, men jeg opplever jo at jeg også selger strømmen tilbake til nettet hver måned, så jeg er fornøyd med sommeren. Jeg fikk anlegget opp i slutten av mai. Juli har vært best, juni og august har vært likt og september har vært greit. Hittil har jeg produsert ca 4500 kWh. Jeg er spent på hvordan oktober blir, men det forventes at produksjonen blir mindre og mindre. Er spent på om det er noe å hente i vintermånedene. Det skulle gjerne vært enda flere soldager!

Følger du med på produksjonen i appen?

- Ja, jeg er kunde av strømselskapet Tibber så jeg følger med på forbruk og produksjon i den appen. De har god oversikt. Jeg selger også strømmen tilbake til Tibber for 1kr/kWh og det trekkes fra på fakturaen.

I Norge kan man velge hvem man selger overskuddet av strøm til. De fleste store strømselskapene tilbyr egne strømavtaler som er gunstige for solcelleeiere.

Otovo har også en egen app man kan følge med på produksjonen.

Er solceller blitt et diskusjonstema på jobben og i nabolaget?

- Absolutt, folk er veldig nysgjerrige.

Hva spør folk typisk om da?

- Mange har vært skeptiske, det føles kanskje litt nytt ut for mange, særlig i den eldre generasjonen. Mange har vært redd for å investere mye penger i noe som skal redusere strømkostnader som ligger langt frem i tid og er redd for om investeringen kan hentes inn. Jeg var ikke i  tvil om at det kan regnes inn og ser absolutt lønnsomheten i  det. Generelt tror jeg det må bli en enda bedre bevisstgjøring og vise til konkrete tall. Våre solceller har blitt en “snakkis” i nabolaget og på kontoret og folk er veldig nysgjerrige på produksjon, priser, gevinst, payback-tid og hvordan det ser ut.

Sjekk ditt tak på www.otovo.no og finn ut om det passer til solceller